Transactionele Analyse - SolidConcepts

Transactionele analyse

Transactionele Analyse (TA) is een theorie die inzicht biedt in je persoonlijkheid, in de manier waarop je je verhoudt tot anderen en in je communicatie. Het is ontwikkeld in de jaren '50-'60 door de Canadese psychiater Eric Berne (1910-1970). TA biedt veel handvatten om interacties te analyseren en te leren begrijpen wat er bij deze interacties onder de oppervlakte speelt.

Bekende begrippen uit de TA zijn:

  • Vier levensposities: 1) Ik ben OK, Jij bent OK; 2) Ik ben OK, Jij ben niet OK; 3) Ik ben niet OK, Jij bent OK; 4) Ik ben niet OK, Jij bent niet OK. Welke positie neem je in, zeker in stressituaties? TA helpt je om je oorspronkelijke basispositie (Ik ben OK, Jij bent OK) weer in te nemen.
  • Levensscript: de besluiten die je (onbewust) op jonge leeftijd hebt genomen en die een sterke invloed hebben op het verloop van je leven. Drivers en injuncties zijn belangrijke scriptbesluiten: de geboden die je boven water houden en de verboden die je naar beneden trekken en je confronteren met je pijn(en).
  • Egotoestanden: toestanden waarin ieder persoon (volwassene of kind) zich kan bevinden: Kritische Ouder, Verzorgende Ouder, Volwassene, Aangepast Kind, Rebels Kind, Natuurlijk Kind.
  • Dramadriehoek (Aanklager, Redder, Slachtoffer): rollen waarin je terecht kunt komen als je 'even' niet oplet en waarvan je interacties niet leuker worden. Een spel ligt op de loer…
  • Spel: een patroon om met elkaar om te gaan zonder werkelijk contact aan te gaan. Een spel heeft vaak een voorspelbare en niet plezierige afloop. Als je je bewust wordt van je eigen spelen, krijg je meer opties om effectiever te handelen.

Lees meer over: NLP, Familieopstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Oplossingsgericht Coachen, Geweldloze Communicatie, EMDR, EFT, Voice Dialogue, Mindfulness.