EMDR - SolidConcepts

EMDR & IEMT

EMDR

Eye Movement Desensitization & Reprocessing (EMDR) is effectief als je klachten hebt die zijn ontstaan als gevolg van een traumatische ervaring. Denk aan faalangst, nachtmerries, spanningen, nervositeit, schrikachtigheid, somberheid, burn-out of een post-traumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe werkt het?

Kort samengevat werkt een EMDR-sessie als volgt. Je concentreert je in gedachten op één beeld uit de traumatische ervaring, terwijl je oogbewegingen maakt of piepjes hoort. Tijdens een set van oogbewegingen of piepjes komen er andere beelden en/of gevoelens naar boven, die inhoudelijk vaak niet met het trauma te maken hebben of lijken te hebben, maar die voor de verwerking van het trauma wel van belang zijn. Deze series van beelden en gevoelens worden door je begeleider net zolang gevolgd tot de lading van de traumatische ervaring is geneutraliseerd.

IEMT

Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is ontwikkeld door Andrew T. Austin. Net als EMDR werkt IEMT met oogbewegingen om nare ervaringen van hun lading te ontdoen. Primaire ingang bij IEMT is gevoel i.p.v. beeld. Je gaat in deze methode terug naar de (vaak onbewuste) eerste herinnering aan een gevoel en daarop doe je oogbewegingen.

Overeenkomst EMDR en IEMT

Zowel bij EMDR als bij IEMT wordt niet uitgebreid gesproken over oorzaak en inhoud van het trauma en wordt ook niet gewerkt met exposure (bewuste blootstelling) als onderdeel van de behandeling.

Lees meer over: NLP, Transactionele Analyse, Familieopstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Oplossingsgericht Coachen, Geweldloze Communicatie, EFT, Voice Dialogue, Mindfulness.