Mindfulnesstraining (MBSR/MBCT) - SolidConcepts

Mindfulnesstraining (mbsr/mbct)

Met mindfulness train je jezelf om anders om te gaan met spanning, onrust, ongemak, malen & piekeren, en pijn. Je richt je aandacht bewust naar wat er is; naar wat zich afspeelt in je gedachten, je emoties en je lichaam. Zonder oordeel. Hierdoor geef je jezelf meer vrijheid en keuze om anders te reageren dan je misschien gewend bent te doen. Er komt ook ruimte om contact te maken met een deel van jezelf dat voortdurend vredig en kalm is, ongeacht de omstandigheden.

Effect

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig mindfulness beoefent minder vatbaar is voor stress, angst, pijn, depressie en woede. En dat aandacht, innerlijke rust, emotioneel evenwicht en welbevinden toenemen. Mindfulness heeft ook positieve gevolgen voor het immuunsysteem.

“Not everything that is faced can be changed.
But nothing can be changed until it is faced.”

- James Baldwin

De training

De training bestaat uit 9 bijeenkomsten van ca. 2,5 uur en een stiltebijeenkomst van 4 uur. Tijdens de bijeenkomsten staat het samen oefenen centraal. De oefeningen bestaan vooral uit geleide meditaties. Schrijfoefeningen en eenvoudige lichaamsoefeningen staan ook op het programma. Ervaringen met de oefeningen worden uitgewisseld en besproken. Hiernaast komen achtergronden aan bod m.b.v. flipover en korte filmpjes.

Een belangrijk trainingsonderdeel is het oefenen tussen de bijeenkomsten door, thuis en in het dagelijks leven. Dit gebeurt m.b.v. een werkboek en audio-opnamen.

Voor wie?

De training is in principe geschikt voor iedereen. Een voorgesprek maakt deel uit van de training. Omdat getraind wordt in een kleine groep (4-6 personen) is er veel persoonlijke aandacht.

Tijdsinvestering

  • Tien bijeenkomsten: acht bijeenkomsten van 2,5 uur (19.30–22.00 uur), een stiltebijeenkomst van 4 uur op zaterdagochtend van 10.00-14.00 uur, en een terugkombijeenkomst van 2,5 uur.
  • Oefeningen voor thuis en in het dagelijks leven.

Datareeks eerstvolgende training: (VOL)

Woensdagavond 22 mei, 29 mei, 5 juni, 12 juni, 19 juni, 26 juni, 3 juli en 10 juli 2019. Stiltebijeenkomst op zaterdagochtend 6 juli 2019.
De datum voor de terugkombijeenkomst in het najaar wordt in overleg vastgesteld.

Blijf je graag op de hoogte van de data voor komende trainingen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact op.

Locatie

Praktijkruimte SolidConcepts, Kamerlingheplein 15, Groningen (bij het Noorderplantsoen).

Kosten

  • Particulieren/zelfbetalers: € 525,- incl. btw (vroegboektarief € 475,- incl. btw / bij aanmelding 6 weken of meer voor aanvang).
    Via de werkgever: € 875,- excl. btw (vroegboektarief: € 825,- excl. btw).
  • Tien bijeenkomsten, inclusief koffie/thee, boek en werkmap, audio-opnamen, een uitgebreide lunch tijdens de stiltebijeenkomst, en een persoonlijk intakegesprek.
  • Vergoeding door zorgverzekeraars: mindfulness wordt doorgaans niet meer vergoed uit de basisverzekering (behalve voor mensen met een terugkerende depressie); wel is bij een aantal verzekeraars een gedeeltelijke vergoeding mogelijk uit het het aanvullend pakket (bijv. bij burn-out of mantelzorg). Informeer bij je eigen zorgverzekeraar of kijk in de Zorgwijzer.

Trainer

De training wordt verzorgd door personal coach en mindfulness- en (zelf)compassietrainer Fokje Westerling. Zij beoefent meditatie en mindfulness sinds 1994 en is opgeleid in MBSR/MBCT bij See True en in Compassietraining (MBCL, Mindfulness-based Compassionate Living) bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie (Erik van den Brink en Frits Koster). Als mindfulnesstrainer is ze gecertificeerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM) en de Vereniging voor Mindfulness-Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN, categorie 1-trainer). Voor compassietraining (MBCL) is ze supervisor.

Meer informatie & aanmelden

Aanmelden kan via het contactformulier, o.v.v. naam en contactgegevens. Fokje maakt dan een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek. Ook voor meer informatie kun je contact met haar opnemen (06-24200882 / e-mail).