Mindfulness & Zelfcompassie - SolidConcepts

Mindfulness & (zelf)compassie

SolidConcepts geeft diverse trainingen in mindfulness en (zelf)compassie. Alle trainingen zijn stevig geworteld in de oosterse traditie en de westerse wetenschap.

Kijk in de AGENDA voor het actuele aanbod.

De trainingen worden verzorgd door Fokje Westerling. Fokje is gecertificeerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM) en de Vereniging Mindfulness-Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN: categorie 1-trainer). Ze is tevens als supervisor verbonden aan de MBCL-opleiding tot compassietrainer van Frits Koster en Erik van den Brink.

VMBN 

 


Door een aantal zorgverzekeraars worden mindfulnesstrainingen gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar.

Mindfulnesstraining

Zoals je je lichaam traint met sport, kun je je geest trainen met mindfulness. Wie regelmatig mindfulness beoefent is minder vatbaar voor stress, angst, pijn, depressie en woede, zo blijkt uit onderzoek. Je aandacht, innerlijke rust, emotioneel evenwicht en gevoel van welbevinden nemen toe. En mindfulness heeft ook positieve gevolgen voor je immuunsysteem. Een leuke animatie over de wetenschappelijk bewezen effecten van meditatie vind je hier.
 
De boeddhistische mindfulnessmeditatie bestaat al heel lang, maar is pas breed bekend geworden door het werk van de Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn. Hij ontwikkelde het achtweekse programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) voor mensen met chronische pijn- en stressklachten. Op basis hiervan ontwikkelden Engelse wetenschappers Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. MBCT blijkt ook effectief voor wie veel in zijn of haar hoofd zit, veel gedachten heeft, en vaak maalt en piekert.
 

(Zelf)compassietraining

Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) is een training voor het ontwikkelen van (zelf)compassie. Zelfcompassietraining leert je om op een gezonde manier goed te zorgen voor jezelf en anderen. Je krijgt onder meer inzicht in je drie emotie-regulatiesystemen (gevaarsysteem, jaagsysteem en zorgsysteem) en hoe ze je leven beïnvloeden. Je oefent in het openen van je hart voor jezelf en je bent met compassie getuige van je pijn en emoties, in plaats van ze met verzet te lijf te gaan.
 
(Zelf)compassietraining is vooral bedoeld voor wie...
  • Vaak maalt of piekert en/of een sterke innerlijke criticus heeft.
  • Niet zo’n hoge dunk heeft van zichzelf, of geregeld wordt geplaagd door gevoelens van schuld en schaamte.
  • Graag meer zelfvertrouwen wil ontwikkelen.
  • Kampt met langdurige of terugkerende gezondheidsproblemen, van welke aard ook.
  • Graag anderen een genoegen doet en zichzelf daarbij wel eens vergeet of tekort doet.
  • De neiging heeft te vluchten in isolement of juist in bezigheden of relaties die niet echt voldoening geven.
  • Graag beter wil leren omgaan met zijn of haar emoties en/of zich vaak gestrest voelt.
  • Graag met meer mildheid in het leven wil staan.