Mindfulness bij kanker - SolidConcepts

Mindfulness bij kanker

Wie geconfronteerd is met kanker bevindt zich vaak in een achtbaan van onzekerheden, spanningen en emoties. Hoe ga je ermee om? Trek je je terug? Houd je je sterk en druk je zoveel mogelijk weg? Heb je (soms) het gevoel dat je erdoor overspoeld raakt? Krijgt je omgeving af en toe de volle laag? Misschien heb je ervaren dat ‘vechten, vluchten of verdrinken’ veel energie kan kosten.

Mindfulness

Met mindfulness train je jezelf om anders om te gaan met onzekerheid, spanning, emotie en pijn. Je richt je aandacht bewust naar wat er is; naar wat zich afspeelt in je gedachten, je emoties en je lichaam. Zonder oordeel. Hierdoor geef je jezelf meer vrijheid en keuze om anders te reageren dan je misschien nu zou doen. Er komt ook ruimte om contact te maken met een deel van jezelf dat voortdurend vredig en kalm is, ongeacht de omstandigheden.

Effect

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig mindfulness beoefent minder vatbaar is voor stress, angst, pijn, depressie en woede. En dat aandacht, innerlijke rust, emotioneel evenwicht en welbevinden toenemen. Mindfulness heeft ook positieve gevolgen voor het immuunsysteem.

“Not everything that is faced can be changed.
But nothing can be changed until it is faced.”

- James Baldwin

De training

De training bestaat uit negen bijeenkomsten van ca. 2,5 uur. Tijdens deze bijeenkomsten staat het samen oefenen centraal. De oefeningen bestaan vooral uit geleide meditaties. Schrijf- en yoga-oefeningen staan ook op het programma. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen, onafhankelijk van lichamelijke conditie. Ervaringen met de oefeningen worden uitgewisseld en besproken. Hiernaast komen achtergronden aan bod m.b.v. flipover en korte filmpjes.

Een belangrijk trainingsonderdeel is het oefenen tussen de bijeenkomsten door, thuis en in het dagelijks leven. Dit gebeurt a.d.h.v. een werkboek en audio-opnamen.

Voor wie?

(Ex)-kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Aantal deelnemers is 4-6 personen.

Tijdsinvestering

  • Acht bijeenkomsten van ca. 2,5 uur en een terugkombijeenkomst van ca. 2,5 uur, 6 tot 8 weken na afloop van de training.
  • Oefeningen voor thuis en in het dagelijks leven.

Data & tijden

In overleg met de deelnemers. Wil je je alvast inschrijven? Of een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact op.

Locatie

Praktijkruimte SolidConcepts, Kamerlingheplein 15, Groningen (bij het Noorderplantsoen).

Kosten

  • Particulieren/zelfbetalers: € 475,- incl. btw (vroegboektarief € 450,- incl. btw / 8 weken of meer voor aanvang). ZZP: € 475, excl. btw.
    Bedrijven en instellingen: € 795,- excl. btw (vroegboektarief: € 750,- excl. btw).
  • Inclusief koffie/thee, werkboek, audio-opnamen, persoonlijk intakegesprek en terugkombijeenkomst.
  • Mindfulness wordt door zorgverzekeraars doorgaans niet meer vergoed uit de basisverzekering (behalve voor mensen met een terugkerende depressie); een enkele keer nog wel uit het aanvullend pakket (bijv. bij burn-out). Informeer bij je eigen zorgverzekeraar.

Trainer

Fokje Westerling beoefent sinds 1994 meditatie en mindfulness. Ze is opgeleid als coach en trainer op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling, en als mindfulness- en compassietrainer. In haar familie heeft ze veel met kanker te maken gehad en in 2012 onderging ze zelf twee operaties en zes weken bestraling vanwege kanker.

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden kan via het contactformulier, o.v.v. naam en contactgegevens. Fokje maakt dan een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek. Ook voor meer informatie kun je contact met haar opnemen (via e-mail of telefonisch).

Deze training wordt gegeven i.s.m. psycho-oncologisch therapiecentrum Het Behouden Huys in Haren.